Voorstellingsbezoek 'het experiment' van HNTJong

26 maart 2021

Als publiekexperiment rondom corona speelt HNTJong de voorstellingen “Het experiment” voor maximaal 28 leerlingen per keer. Een voorstelling, gebaseerd op de Duitse film "Die Welle" over een sociaal experiment over fascisme en buitensluiting dat uit de hand loopt. 

Overweldigend

De afgelopen weken zijn de voorexamenklassen met CKV naar deze voorstelling gegaan, “gewoon" in een theaterzaal. En dat raakt. Niet alleen de voorstelling, het alleen al samen zitten in een theaterzaal. Heel de klas bij elkaar, op 1.5 meter afstand. De voorstelling raakt en verward, zoals een goede voorstelling doet. De leerlingen over de voorstelling in één woord: lafbek, pesten, vriendschap, macht, mijzelf. Mijn woord: overweldigend.

Het experiment ondervinden

Voorafgaand aan de voorstelling hebben de leerlingen een eigen experiment gedaan. Ze luisteren een podcast waarin ze de keuze krijgen: volgen of opstaan? Een paar leerlingen kregen een andere opdracht: zij moeten opstaan en de rest overtuigen van hun keuze. Wanneer lukt het om de rest van de klas te overtuigen en wanneer niet. Wat is het verschil tussen overtuigen en manipulatie?