• informatie
 • groep 8

groep 8

opleidingen

Opleidingen

De Johan de Witt Scholengroep is een scholengroep binnen het voortgezet onderwijs met vijf locaties. Al onze opleidingen hebben het predicaat 'Excellente school'. Het Johan de Witt is een openbare school en heeft alle opleidingen binnen het voortgezet onderwijs in huis:

open huis

Open Huis

Het Johan de Witt opent op verschillende momenten de schooldeuren, zodat jij een kijkje kan nemen op de Excellente School in de binnenstad van Den Haag. We hopen je op een van deze dagen te ontmoeten!

Praktijkschool in bedrijf (Capadosestraat):

 • woensdag 15 december 13.00-16.00 uur

Tijdens Praktijkschool in bedrijf zie je wat je gaat leren tijdens Horeca, techniek, dienstverlening en zorg- en de leervakken. Maar je gaat natuurlijk ook meteen zelf aan de slag!

Open huis alle locaties:

 • Zaterdag 5 februari van 10.00 tot 14.00 uur 
 • Woensdag 9 februari van 18.30 tot 21.00 uur 

Op bovenstaande momenten kun je bij 3 locaties van het Johan de Witt een kijkje nemen:

 • Locatie Zusterstraat voor vwo, havo, mavo, vmbo-kader en vmbo-basis
 • Locatie Hooftskade voor vmbo-basis, vmbo-kader, mavo-onderbouw en havo onderbouw 
 • Locatie Capadosestraat voor praktijkonderwijs, vmbo-basis, vmbo-kader en entree

Er is dan van alles te doen. Je kunt een rondleiding krijgen door de school. Je kan deelnemen aan proeflesjes, experimenten bij Natuurkunde, escaperooms bij Wiskunde, maak kennis met de beroepsgerichte vakken en ook de culturele en sportieve activiteiten ontbreken niet deze dag. Met al je vragen kan je terecht bij onze docenten of bij één van onze leerlingen.

Met onze speciale shuttle-bus service kun je van het éne gebouw naar het andere gebouw, zodat je een goed beeld krijgt van al onze activiteiten en opleidingen.

waarom JDW?

Waarom kies je voor ons?

Naar de brugklas

Volgend schooljaar maak jij een spannende en belangrijke stap: van de basisschool naar het voorgezet onderwijs. Hoe ziet les op het Johan de Witt eruit? En wat bieden we allemaal nog meer?

Alle opleidingen excellent

Het Johan de Witt is een van de beste binnenstadscholen van Nederland en al onze opleidingen hebben het predicaat ‘Excellente School’. Een onafhankelijke jury geeft dit predicaat aan scholen met bijzondere kwaliteiten.

Op onze school kun je alle opleidingen binnen het voorgezet onderwijs vinden: vwo, havo, mavo, vmbo-kader, vmbo-basis, praktijkonderwijs en ISK. Als je resultaten goed zijn, kun je altijd opstromen naar een hoger niveau. Dat kan gewoon binnen het Johan de Witt, omdat we alle niveaus in huis hebben.

Je ontwikkeling in beeld

Wij volgen je ontwikkeling goed. We analyseren de resultaten op toetsen om je verder te kunnen helpen. Een jaar bestaat uit vier periodes. Aan het eind van iedere periode heb je een PTO-week en in de bovenbouw heet dat een PTA-week. Je krijgt dan alle grote toetsen in één periode van ongeveer een week. De toetsen worden per vak digitaal afgenomen. Soms doe je een project binnen een vak. Onze projecten laten je kennis maken met hoe het vak in de praktijk werkt.

Studiecampus

Om je toetsen en je huiswerk goed te maken, helpen we je met plannen. Zo werken we met digitale studiewijzers waar je in één overzicht kunt vinden wanneer je welk onderwerp krijgt. Kun je extra hulp gebruiken? Op ons Huiswerkinstituut helpen we je met huiswerk en vakken waar je moeite mee hebt. Naast het Huiswerkinstituut bieden we ook de Zaterdagschool en de Vakantieschool aan. Dit valt allemaal onder de studiecampus.

Iedere klas een mentor

Je mentor is het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders. Bij hem of haar kun je terecht als je ergens tegenaan loopt, hulp nodig hebt of je meer wilt ontwikkelen. Elke periode spreekt de mentor met jou en je ouders op de ouderavond over hoe het gaat.

Je krijgt drie keer per week mentorles. In de mentorles krijg je Executieve Functies, GRIPP en Loopbaanoriëntatie (LOB) waarin jij ontdekt wat bij je past en welke keuzes je moet maken voor jouw toekomst. Ook ga je in die lessen op bliksemstage waarbij je kennismaakt met bedrijven. Zo kun jij ontdekken waar je interesses liggen.

Ontdek je interesses en talenten

Onze school staat midden in de stad én midden in de wereld. We gebruiken de omgeving om je te laten zien wat de wereld te bieden heeft. Je krijgt de kans om je talenten  verder te ontwikkelen. Zo hebben we de Sportcampus en Kunstcampus. De sportcampus is het naschoolse sportprogramma van het Johan de Witt. Vrijwel iedere dag kun je er na schooltijd allerlei sporten gratis doen, zoals basketbal, volleybal, voetbal en zwemmen.

Op de Kunstcampus maak je kennis met dans, theater, film, beeldende kunst, taal en muziek. Je les wordt verzorgd door de culturele instellingen uit Den Haag. Ook na schooltijd kun je aan de slag met de Kunstcampus.

soorten klassen

Reguliere klassen

Ben jij die echte havo-leerling of die echte vmbo-basis-leerling? Heb jij één advies gekregen en past dat helemaal bij jou? Dan kun je bij ons terecht in de klas op jouw niveau. Je zit dan in de klas met andere leerlingen van hetzelfde niveau.

Soms is het nog niet helemaal duidelijk welke opleiding het best bij je past. Het Johan de Witt wil deze leerlingen meer tijd geven om dit te ontdekken. Dat kan in de kansklas of de heterogene brugklas. In deze klassen krijg je de kans om je verder te ontwikkelen of leervertraging in te halen. Daarna kun je doorstromen naar de best passende opleiding. Wij volgen daarin het advies van de basisschool. 

Kansklassen

Heb je een dubbeladvies gekregen? Dan ben je het best op je plek in een kansklas. Je krijgt onderwijs op het hogere niveau, maar voor beide opleidingen een rapport. Aan het einde van het eerste leerjaar kijken we op basis van resultaten en ontwikkeling van de leerling welk niveau het beste past. We bieden de volgende kansklassen:

 • Havo/vwo
 • Mavo/havo
 • Vmbo-kader/mavo
 • Vmbo-basis/vmbo-kader
 • Praktijkonderwijs/ vmbo-basis

Heterogene klassen

Ben je nog volop in ontwikkeling en heb je meer tijd nodig? Dan is de heterogene brugklas misschien wel wat voor jou. In de heterogene klas zitten drie opleidingsniveaus bij elkaar. Je volgt een eigen programma. In drie jaar tijd kom je erachter op welk niveau jij examen kunt doen. We bieden de volgende heterogene klassen:

 • Mavo/havo/vwo
 • Vmbo-kader/mavo/ havo
 • Vmbo-basis/vmbo-kader/ mavo
 • Praktijkonderwijs/ vmbo-basis/ vmbo-kader

 

aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Aanmelden

Leerlingen die zich willen aanmelden voor het eerste leerjaar van een opleiding bij het Johan de Witt kunnen dit doen via het aanmeldingsformulier op onze website. Zodra het aanmeldingsformulier bij onze school binnen is, zal er contact worden opgenomen.

De volgende gegevens/documenten zijn nodig voor aanmelding:

 • BSN-nummer.
 • Adviesformulier en ingevulde keuzelijst die door de basisschool zijn afgegeven.
 • Indien aanwezig schriftelijke uitslagen van testen/toetsen.

Criteria

Leerlingen die zich bij het Johan de Witt aanmelden moeten voldoen aan de volgende criteria:

 • Een positief advies van de basisschool voor de opleiding waarvoor de leerling zich aanmeldt.

Plaatsing

Het Johan de Witt:

 • hanteert geen voorrangsregels.
 • heeft geen lotingsprocedure.
 • bepaalt in samenspraak met de ouders de locatie die het beste bij de leerling past.

Pro - ISK

Voor leerlingen die minder dan twee jaar in Nederland zijn en een basisschooladvies voor praktijkonderwijs hebben gekregen, heeft het Johan de Witt een speciale Pro-ISK klas. In deze klas krijgen leerlingen meer ondersteuning in het verwerven van de Nederlandse taal.  

Brugklas anderstaligen

Voor leerlingen die van de basisschool komen en de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen heeft het Johan de Witt een brugklas anderstaligen. 

Aantal plaatsen reguliere klassen

Brugklas(type) Lesplaatsen Plaatsen in % Bijbehorende basisschooladviezen
vwo 27 4.3% VWO
havo 27 4.3% HAVO
mavo 54 8.6% VMBO TL (met LWOO)
kbl 54 8.6% VMBO KL (met LWOO)
bbl 60 9.5% VMBO BL (met LWOO)
pro 48 9% Praktijkonderwijs
isk onderinstroom 68 10.8% Geen specifiek advies mogelijk

Aantal plaatsen kansklassen

Brugklas(type) Lesplaatsen Plaatsen in % Bijbehorende basisschooladviezen
vwo/havo 27 4.3% HAVO t/m VWO
havo/mavo 27 4.3% VMBO TL t/m HAVO
mavo/kbl 54 8.6% VMBO KL t/m TL (met LWOO)
kbl/bbl 80 12.7% VMBO BL t/m VMBO KL (met LWOO)
pro-vmbo 20 3.2% Praktijkonderwijs

Aantal plaatsen heterogene klassen

Brugklas(type) Lesplaatsen Plaatsen in % Bijbehorende basisschooladviezen
vwo/havo/mavo 24 3.8% HAVO t/m VWO
havo/mavo/kbl 24 3.8% VMBO TL t/m HAVO
mavo/kbl/bbl 24 3.8% VMBO KL t/m TL (met LWOO)

Ondersteuningsaanbod

Alle scholen in de Haagse regio hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over hun ondersteuningsaanbod. De afspraken hebben als doelstelling dat er voor iedere leerling een passende school is. Het ondersteuningsprofiel van het Johan de Witt is te vinden in het downloadcentrum van deze website.

aanmelden

Hoe kun jij je aanmelden?

Weet je zeker dat het Johan de Witt de school voor jou is? Lees dan hoe jij je kunt aanmelden en dan zien we jou volgend jaar als nieuwe leerling op een van onze locaties.