Vmbo-basis

Leer jij het best door dingen meteen te doen? En ga je het liefst praktisch aan de slag? Dan past vmbo-basisberoepsgerichte leerweg (bbl) op het Johan de Witt het best bij jou. Deze vmbo-opleiding duurt vier jaar. In het eerste jaar krijg je de meeste van je vakken van je groepsdocent. Hij/zij volgt je ontwikkeling op de voet en helpt je bij het plannen en organiseren van je huiswerk of het leren voor toetsen. 

Profiel kiezen 
In de bovenbouw kies je in welke richting je na je eindexamen wilt doorgaan: welke vervolgopleiding past bij jou? Bij deze vervolgrichting hoort een profiel. Je kunt kiezen uit zeven verschillende profielen:  

  • Bouwen, wonen en interieur
  • Produceren, installeren en energie
  • Mobiliteit en transport
  • Media, vormgeving en ICT
  • Zorg en welzijn
  • Economie en ondernemen
  • Dienstverlening en producten

Je volgt vakken die bij jouw specifieke profiel horen. Ze bereiden je op praktische wijze voor op je vervolgopleiding en latere beroep. Je volgt deze vakken in speciale praktijkruimtes. Daarnaast krijgt iedereen in de bovenbouw dezelfde vakken: Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en een kunstvak. 

Opstromen naar vmbo-kader
Het Johan de Witt vindt het belangrijk dat je jezelf kunt zijn en op je plek bent op de opleiding. Als we merken dat je het goed doet en mooie cijfers haalt, kun je bij ons opstromen naar een hoger niveau. Dat betekent dat je in het eerste jaar aan de opleiding vmbo-basis kunt beginnen, maar uiteindelijk op het niveau vmbo-kader je diploma haalt.

Mbo-opleiding
Met je diploma vmbo-basis kun je beginnen aan een mbo-opleiding niveau 2. Je kiest een mbo-opleiding waarin je een beroep leert, zodat je daarna goed voorbereid aan het werk gaat. 

Extra ondersteuning
Misschien heb je wat extra hulp nodig om goed te kunnen presteren op school. Daarbij helpen we je graag in de vorm van leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Als je hier recht op hebt, krijg je bijvoorbeeld bijles of huiswerkbegeleiding. In een lwoo-klas zitten minder leerlingen, waardoor je meer aandacht krijgt.