vwo & havo

De havo- en vwo-opleiding bereiden je voor op een vervolgopleiding in het hoger beroepsonderwijs (hbo, hoge school) of wetenschappelijk onderwijs (WO, universiteit). Het Johan de Witt begeleidt je hierbij zo goed mogelijk. We volgen jouw vorderingen en ontwikkelingen, zodat we precies weten wat jij nodig hebt om op jouw niveau te kunnen presteren. In de bovenbouw is de lesstof afgestemd op jouw behoeften, zodat je optimaal voorbereid bent op je eindexamen. Na het afronden van de havo-opleiding bestaat ook de mogelijkheid om het vwo-diploma te behalen.

Om jouw kansen te vergroten om later succesvol te kunnen zijn in je leven en werk, hebben we veel extra programma’s en projecten waar je aan kunt deelnemen. Zo is er in samenwerking met de Haagse Hogeschool en Universiteit Leiden het Haags Mentoren Programma. Studenten vervullen de rol van mentor voor leerlingen van het Johan de Witt. Deze studenten helpen onze leerlingen vooruit met de kennis en ervaring die zij hebben opgedaan. Een ander voorbeeld is het programma van Stichting Giving Back. Hierbij krijgen leerlingen een jaar lang ondersteuning van een gemotiveerde professional.

mavo

In de mavo-opleiding word je voorbereid op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Doordat wij je vorderingen en ontwikkeling goed volgen weten we precies welke begeleiding je nodig hebt om je diploma te halen. Die begeleiding krijg je dus ook. Als uit je resultaten blijkt dat je een hoger niveau aankan, kun je bij ons altijd opstromen. Heb je bij ons je mavodiploma gehaald en wil je nog verder, dan kun je op het Johan de Witt daarna je havodiploma halen.

Daarnaast willen we jou helpen om in je schoolcarrière de juiste keuzes te maken voor jouw toekomst. Daarom krijg je loopbaanbegeleiding van je mentor in de onderbouw om een juiste profielkeuze voor de bovenbouw te kunnen maken. In de bovenbouw loop je stage en doe je praktijkervaring op. Ook werken we samen met ROC Mondriaan om de aansluiting naar de mbo-opleiding voor jou zo soepel mogelijk te maken.

 

vmbo

Binnen ons vmbo bestaan vier verschillende stromen. Er is er altijd een stroom die het best bij jouw manier van leren past. Vmbo theoretische leerweg (tl) heet bij ons mavo. Kun jij goed leren en wil jij je voorbereiden op bepaalde beroeps-opleidingen binnen het mbo, dan is vmbo gemengde leerweg (gl) de opleiding voor jou. Vind je een combinatie van leren uit boeken en leren in de praktijk prettig, dan is de opleiding vmbo kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) voor jou de beste keuze. Leer jij het best door dingen te doen en werk je graag met je handen, dan past vmbo – basisberoepsgerichte leerweg (bbl) het best bij jou. De vmbo-opleidingen duren vier jaar. In de bovenbouw kies je een profiel (voorheen sector). Dat is het gebied waar jij later in door wil leren en/of werkzaam in wilt zijn.

Als je het goed doet op school en goede cijfers haalt, kun je bij ons opstromen naar een hoger niveau. Het kan dus zomaar zijn dat je in de vmbo-bbl opleiding begint, maar op vmbo-kbl niveau je diploma haalt. Haal jij je vmbo-diploma, dan kun je naar een vervolgopleiding binnen het mbo.

lwoo
Als je extra hulp nodig hebt om goed te kunnen presteren op school, kan het Johan de Witt hierbij helpen. Dat heet leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Wanneer jij hier recht op hebt krijg je bijvoorbeeld bijles of huiswerkbegeleiding. Er zitten ook minder leerlingen in een lwoo-klas, waardoor je meer aandacht krijgt.

praktijkonderwijs

Ben jij goed in het werken met je handen, maar vind je het leren uit boeken lastig? Dan is het praktijkonderwijs iets voor jou. In deze opleiding leer je allerlei praktische vaardigheden. Dit komt goed van pas, als je na het behalen van je praktijkdiploma aan het werk gaat. Het Johan de Witt heeft mooie praktijklokalen. Zo is er een grote keuken, waar je kan leren koken. Er is ook een lokaal ingericht als winkel. Hier leer je bijvoorbeeld wat je moet kunnen om in een winkel te werken. In de onderbouw ga je al meteen stage lopen. Je oefent dan bepaalde situaties die je later ook in je werk nodig hebt. Dit doe je eerst binnen de school. Later ga je ook stage lopen bij verschillende bedrijven. Na het behalen van je praktijkdiploma kun je doorstromen naar de entree-opleiding (mbo 1) of ga je aan het werk.

PrO+
Is het zo dat jij, wat niveau betreft, tussen praktijkonderwijs en vmbo basisberoepsgerichte leerweg valt? Dan heeft het Johan de Witt een brugklas praktijkonderwijs+ (PrO+). Binnen deze klas krijg je de mogelijkheid om binnen een jaar op te stromen naar vmbo-bbl. De meeste aandacht wordt besteed aan de vakken: Nederlands, Engels en wiskunde/rekenen. Wanneer het niveau toch te hoog is, kun je gewoon verdergaan in het praktijkonderwijs.

ISK

Op de locatie Glasblazerslaan en Vermeerstraat zitten leerlingen in de leeftijdscategorie 12 tot maximaal 18 jaar, die korter dan twee jaar in Nederland zijn. Zij leren de Nederlandse taal en worden voorbereid om, indien mogelijk, door te stromen naar het reguliere onderwijs, zoals vwo, havo, vmbo en praktijkonderwijs. Leerlingen krijgen een intensief taalprogramma. Ze volgen ook vakken zoals rekenen/wiskunde, kunsteducatie en sport. Indien haalbaar wordt dat uitgebreid met onder andere Engels. Wij bieden onze leerlingen maatwerk aan, zodat zij gemiddeld na 12 tot 14 maanden doorstromen naar een van onze reguliere opleidingen op de andere locaties.